Verkeerd sprookje

We kennen het allemaal. De relatie die onwillekeurig in een last is veranderd. De baan die zwaar op je schouders leunt vanwege die ene collega, de hypotheeklast of omdat het je ding eigenlijk niet is. Ziekte waarmee je geconfronteerd wordt. Angst voor toekomstige situaties. Verschillende verhalen, één overeenkomst: je bent in een conflict terecht gekomen wat zich afspeelt tussen werkelijkheid en wens. Tussen illusie en harde realiteit.

Het gevolg? Op korte termijn wat klote dagen. Op middellange termijn je emotionele stabiliteit die het af laat weten. Op lange termijn je psychische en fysieke gezondheid die eraan moeten geloven. Want een conflict wat zich afspeelt tussen illusie en harde realiteit vertaalt zich in je lichaam in een diepe spierspanning. Een spierspanning die gevoed wordt door een permanente verbinding tussen negatieve herinneringen in je hippocampus (een belangrijk deel van je brein) en de weerslag daarvan elders in je lichaam.

De gebruikelijke methoden die je aangereikt krijgt? Praten. Medicatie. Al dan niet een combi. Praten bevrijdt de stress uit de neocortex, het talige deel van je brein. Prima. Medicatie gooit de boel plat, duwt het weg. Niet echt je bedoeling waarschijnlijk. De tekortkoming van deze methode? Spanning en stress zijn niet opgeslagen in je brein, in je herinnering. Je kunt jezelf er niet uit praten. Of er door medicatie uitkomen. Spanning zit in je lijf. Dat trekt letterlijk samen. Omdat dit nu eenmaal een natuurlijk mechanisme is en een normale reactie. Diepe spierspanning verandert patronen in je lichaam. En je zult ook met dat lichaam aan de slag moeten om de wortel van het kwaad uit te roeien. Anders blijf je praten. En verandert er in werkelijkheid niets.

TRE (Tension Releasing Exercises) is een methode waarmee je trillingen uitlokt. Deze trillingen gaan een patroon vormen. En dit patroon gaat zich door het lichaam bewegen, zoekt de plaatsen op waar spanning vast zit en trilt letterlijk het lichaam los. Trilt de opslagplaatsen van de spanning los. Wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels ruim de werking van TRE onderbouwd. En hebben aangetoond dat stress-hantering zonder specifieke aanpak m.b.t. het fysieke lichaam niet mogelijk is. Jezelf bevrijden? Shake it off!

Wij informeren je graag: http://www.anokha.nl/tre-psych-k